Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár

Élmény-olvasás

Élmény-olvasás

Olvasólétra 2024.

A Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában immár második alkalommal hirdettük meg az idei tanévben az Olvasólétra nevű kihívásunkat, mellyel a célunk az volt, hogy a gyerekek felfedezzék az olvasás örömét.

Szerettünk volna egy olyan olvasópályázatot kitalálni, amelyben sok gyermek tud egyszerre részt venni, és nem ró sok extra feladatot rájuk. Itt a gyerekeknek nem feladatlapokat kell kitölteniük, hanem szóban vagy írásban számolnak be az elolvasott könyvről.

Egy olyan kihívást szerettünk volna, amelyben a gyerekek örömmel és izgalommal vesznek részt. Így találtuk ki az Olvasólétra kihívásunkat, melyben a gyerekeknek nem mi mondjuk meg, hogy mit olvassanak és mennyit, hanem nekik kell megtalálni azokat a könyveket, amik érdeklik őket.

Nem is volt más dolguk, csak beiratkozni hozzánk a könyvtárba, és az elolvasott könyvekről beszámolni nekünk, majd kivinni a következőt. Minden egyes elolvasott könyvvel feljebb és feljebb kerülhetnek az olvasólétrán, ami valóban a könyvtárunk falát díszíti. Így nyomon követhetik a saját és társaik haladását.

Miközben saját magukkal és a társaikkal versenyeznek, az iskolájukat is képviselik a kihívásban. Az az iskola nyeri meg az egész tanéven átívelő kihívást, és kapja meg a vándorkupát, amelynek a tanulói az iskola tanulólétszámához viszonyítva a legtöbb könyvet olvassák el. A kupát a következő tanév során megvédhetik. Szándékunk szerint az évek során majd a városunkban működő négy általános iskolának presztízskérdés lesz, ki nyeri el az adott tanévben a kupát.

Sok pedagógus teljes mellszélességgel a gyerekeket támogatva segítette a munkánkat. Beszámolójuk szerint sokszor a nagyszünetben könyvvel a kezükben ültek a teremben és az udvaron, és egymásnak ajánlgatták a könyveket. Az elsős gyerekek pedig alig várják, hogy a jövő tanévben már ők is részt vehessenek a játékban.

A törekvésünk az, hogy az érdeklődést fenn tudjuk tartani az évek során. Az alsós korosztályból nagyobb a részvételi arány, és kíváncsiak vagyunk arra vajon azokat a gyermekeket, akik minden tanévben részt vesznek a kihívásunkban, a felsőbb évfolyamokban is velünk maradnak-e. Ez nyilván a jövő titka, de nagyon bizakodóak vagyunk.

A pedagógusok és szülők véleménye egyöntetűen az, hogy remek motiváció az olvasásra, sokaknak az első önálló olvasásélménye ebben a kihívásban valósult meg, és lendületben is maradnak a végéig.

A szülők visszajelzései alapján, és a gyermekek beszámolóit hallgatva azt tapasztaljuk, hogy rengeteget fejlődik a szövegértésük, és ez magával hozza a tanéven belüli tanulmányi eredmények látványos fejlődését.

Gyakran kapjuk azt a visszajelzést, hogy a gyerekek éjszaka, nagyszünetben és egyéb szabadidejükben a létrás könyvet olvassák, hogy minél hamarabb vissza tudják hozni a könyvtárba és feljebb léphessenek a létrán. Egymással versengnek azon, ki hány létrafokot tett már meg, hány könyvet olvasott el a kihívásban.

Az idei évben író-olvasó találkozót szerveztünk Berg Judit írónővel, és itt is mint minden eseményen a köszöntésben megemlítettük az olvasólétrát a gyerekeknek, hátha kedvet kapnak. Az írónő szerint is ez egy szuper kezdeményezés amely, óriási ösztönző erő lehet az írott szó népszerűsítéséhez a gyerekek között.

Minden részt vevő gyermeket, aki legalább egy könyvet elolvasott, megjutalmazunk egy emléklappal és egy kis jelképes ajándékkal. A korosztályukban a legtöbbet olvasó gyerekek pedig könyvjutalomban részesülnek.

A 2023/24-es tanévben összesen 108 gyermek vett részt, 848 könyvet olvastak el. Az idei tanévben az iskolák közötti versenyt ismét a Szent István Katolikus Általános Iskola nyerte.

A legtöbbet olvasó gyerekek:

2. osztály

Nádházi Barbara (Mezőtúri Református Kollégium) 18 könyv

Süveges Ottó (Mezőtúri Református Kollégium) 18 könyv

Gonda Vince (Mezőtúri Református Kollégium) 18 könyv

Majerszki Márk (Szent István Katolikus Általános Iskola) 19 könyv

Boldog Hédi (Mezőtúri Református Kollégium) 21 könyv

Kovács Zétény Csenger (Kaszap Nagy István Református Általános Iskola Kétpó) 22 könyv

Nagy Ákos (Szent István Katolikus Általános Iskola) 23 könyv

Horváth Noémi (Szent István Katolikus Általános Iskola) 38 könyv

3. osztály

Bíró Zsuzsanna (Szent István Katolikus Általános Iskola) 18 könyv

Beke Flóra (Mezőtúri Református Kollégium) 46 könyv

4. osztály

Veres Gréta (Szent István Katolikus Általános Iskola) 28 könyv

Balázs István (Szent István Katolikus Általános Iskola) 30 könyv

Bíró Bíborka (Szent István Katolikus Általános Iskola) 37 könyv

Csekő Réka (Mezőtúri Református Kollégium) 73 könyv

5. osztály

Szabó Gabriella (Szent István Katolikus Általános Iskola) 19 könyv

7. osztály

Juhász Henrietta (Szent István Katolikus Általános Iskola) 6 könyv

Molnár Kinga (Mezőtúri Református Kollégium) 7 könyv

Major Judit (Szent István Katolikus Általános Iskola) 8 könyv

8. osztály

Tóth Enikő (Szent István Katolikus Általános Iskola) 5 könyv

Madura Lili (Mezőtúri Református Kollégium) 18 könyv

Külön öröm a számunkra, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtál által szervezett Közkönyvtári Börze 2024 című országos szakmai rendezvényen is megjelenhettünk. Ennek a szakmai konferenciának a célja, hogy egyfajta agorát teremtsen a közkönyvtárak számára ahhoz, hogy ötleteiket, innovatív fejlesztéseiket, jó gyakorlataikat a szakmai közösségnek bemutathassák. Erre nyújtottuk be pályázatunkat és sikeresen szerepeltünk az Olvasólétra kihívásunkkal. Így sok megyei és nagyvárosi könyvtár mellett, mi is bemutatkozhattunk ezen a rendezvényen.

A könyvtárosok

Olvasólétra Eredményhirdetés 2024. május 31.